Het laatste avondmaal, ontwerp van Cathrien Orie

Het ontwerp van dit doek is gebaseerd op de muurschildering van Leornardo Da Vinci. Mijn bedoeling was om de figuren als schimmige beeltenissen uit een ver verleden af te beelden. De echte afbeelding is ook door de tand des tijds aangetast en de beeltenissen vervagen. Maar door alleen de contourlijnen te nemen , verkrijg je eigenlijk een zeer sterke beeltenis. Het zijn vier groepjes van 3 personen geworden, die de koppen bij elkaar steken en je hoort ze haast samen discuteren en naar elkaar wijzen. En hier tussen bevindt zich een stille en serene Christus.

In mijn uitvoering zijn de organzafiguren op fijn linnen geplaatst . Maar graag zou ik het in een geknoopt doek of in glasraam uitvoeren. Dus mocht U belangstelling hebben neem contact met mij op.

Het laatste avondmaal door Cahrien Orie
Haan
Blauwe Vlaamse Leeuw

De Haan

De haan wordt als symbool van “Haantjesgedrag” gebruikt. Mijn doel van dit doek was om een fiere haan uit te beelden. Met een prachtige kam op zijn hoofd , de borst vooruit en een hele rijk gekleurde staart. Gewoon trots op zijn mannelijkheid. Een mannelijkheid die ook gezien mag worden.

    De zijdeapplicaties onder roestbruine suède geven het effect van een gebrandschilderd glasraam.

De haan is al meer dan duizend jaar een symbool van waakzaamheid , trouw en een nieuw begin. Want het is een dier dat de ochtend aankondigt en de ochtend staat in de Christelijke leer symbool van de heilige geest.

De blauwe leeuw

Het doek is geïnspireerd op de leeuw van Vlaanderen. De uitvoering is in het blauw. Blauw is de kleur van het verstand, van onze ratio.

Op zijn kraag heeft de leeuw een veelvoud van gekleurde vonken. De vonken staan voor de ‘multi’ gekleurde maatschappij .

De leeuw , symbool van kracht. In de Griekse mythologie doodde Herakles een sterke leeuw. Herakles gebruikt het vel van de leeuw als mantel, zodat hij onoverwinnelijk werd. Ook in de middeleeuwse iconografie zag men het gebruik van een leeuw in de wapenschilden. Het was een verre afstammeling van de draak of misschien de griffioen. Daarna werd de klimmende leeuw een zinnebeeld van de christelijke ridder.

©2013 Cathrien Orie